Nieuws

GROOT ROOD BEELD VOOR HENGELO

Het grote rode beeld onder constructie in de fabriek in Geldrop.
Plaatsing van het grote rode beeld op zijn definitieve plaats in Hengelo.

Het enige wat nu nog rest is het aanpassen van de beplanting en bestrating rondom het beeld. Helemaal op orde is de locatie in het voorjaar.

De weg naar het realiseren van het grote rode beeld

Hengeloërs hoef je het niet te vertellen: Hengelo is een prachtstad om in te wonen, werken en leven. En Hengeloërs zijn harde werkers. Altijd al geweest. En nu wordt er samengewerkt aan iets heel moois: een vernieuwde binnenstad die met vertrouwen naar de toekomst kijkt. Een gezellige en compacte binnenstad diebezoekers met open armen ontvangt. De kunstenaar wil met dit beeld heel graag bijdragen aan wat Hengelo zo eigen maakt: levendig, vaardig en vindingrijk en een plek met persoonlijke aandacht.

Rood, groot, vrolijk en open

Het grote rode beeld (7 tot 8 meter) is vrolijk en open van karakter, het is van alle kanten interessant om naar te kijken. Hoog rijzend en haast wenkend verwelkomt het mensen die naar het centrum gaan of even in het parkje willen verblijven. De vormentaal verwijst naar de kracht van Hengelo en de Lambertusbasiliek: daarom is het beeld opgebouwd uit architectonische curven en de raambogen van de basiliek, gecombineerd met figuratieve vormen en industriële elementen.

De figuratieve vormen maken het toegankelijk en geven een persoonlijke touch. Hoe het beeld gemaakt is met zijn lassen en welvingen doet denken aan de tijd dat Hengelo veel vaardige vaklui had en nog steeds heeft. Het beeld past organisch in zijn omgeving: je kunt er doorheen wandelen, het vormt zo een eenheid met het omliggende groen en het sluit goed aan bij de contouren en maat van de basiliek. Alle vormen gaan dynamisch in elkaar over en versterken elkaar. Bij zonnig weer ontstaan er telkens veranderende schaduwpartijen op de oppervlaktes wat een fraai lichtspel geeft.

KUNSTWERK JUBILEUM 65 JAAR BURGHPLAN

Ruim 65 jaar geleden begon de productie van de Daffodil, het wagentje met het pientere pookje bij de DAF fabriek aan de Geldropseweg in Eindhoven. Daarvoor waren mensen nodig om deze wagens daadwerkelijk te maken en zo werden er nabij de fabriek huizen gebouwd die de naam kregen van wijk Burghplan.

Nu 65 jaar later is vanuit de S.B.O.B., de buurtvereniging, een initiatief gestart om dit jubileum middels een kunstwerk te bekronen.

Ik heb de opdracht gekregen om daarvoor iets te bedenken en ook de locatie mede te bepalen. Als snel ben ik uitgekomen om daadwerkelijk de fameuze Dafjes als uitgangspunt te nemen. Deze typische auto´s gecombineerd met de vorm van de bruggen over de nabijgelegen Jan van Eyckgracht zijn de basis voor het kunstwerk.

In maart gaan de werkzaamheden op de locatie aan de Sint Petrus Canisiuslaan Eindhoven voor de Beppino Sarto basisschool van start door het plaatsen van twee stalen frames met als afmetingen 3 x 5 meter. Daarover wordt spuitbeton aangebracht en vervolgens geschilderd in de kleuren van een narcis ( Daffodil is Engels voor narcis namelijk).

Gezien het vrolijke karakter van het kunstwerk sluit het goed aan bij de belevingswereld van kinderen.

Het beeld aan de St Petrus Canisiuslaan Eindhoven wordt op 26 mei 2024 onthuld door Burgemeester Jeroen Dijsselbloem.